ΝΕΑ
Πρόστιμα 162.000 ευρώ για «πειρατεία» λογισμικού PDF Εκτύπωση E-mail
(2 ψήφοι)
Γράφει ο/η Administrator   
16.03.07
Απο την εφημερίδα Ναυτεμπορική

Εκατόν εξήντα δύο χιλιάδες ευρώ πλήρωσαν το 2006 οι ελληνικές επιχειρήσεις στις εταιρείες μέλη της Business Software Alliance (BSA), ως αποζημίωση για χρήση παράνομου λογισμικού. Οι παραβάσεις, διαπιστώθηκαν από την BSA η οποία προέβη σε ελέγχους στις επιχειρήσεις, κατόπιν καταγγελιών για χρήση προγραμμάτων παράνομου λογισμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των ελέγχων διεξήχθησαν στη Βόρειο Ελλάδα.

Διεθνώς το 2006 η BSA ασχολήθηκε με 180.000 υποθέσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες περί παράνομης χρήσης προγραμμάτων λογισμικού. Ο μέσος όρος του ποσού αποζημίωσης και των δικαστικών εξόδων για κάθε υπόθεση πειρατικού λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 12.250 ευρώ συν το κόστος αγοράς των νομίμων προγραμμάτων.

«Όταν μια επιχείρηση λειτουργεί με παράνομο λογισμικό αναπόφευκτα θέτει σε κίνδυνο την υπόστασή της. Επιπλέον, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποστεί ελέγχους από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ-Υπουργείο Οικονομικών, πρ. ΣΔΟΕ . Η αγορά ή απλή εγκατάσταση λογισμικού από αναξιόπιστες πηγές εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Ίσως αυτά τα προγράμματα να φαίνονται «καλή ευκαιρία», ωστόσο, η μετέπειτα εγκατάσταση και χρήση τους, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αρχείων, βλάβη συστημάτων ή ακόμα και σε προβλήματα ασφαλείας» δηλώνει η κα Sarah Coombes, διευθύντρια Νομικών Υποθέσεων της BSA για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη της IDC1 κατέδειξε ότι το 59% των αρχείων που καταφορτώνονται από ιστοσελίδες είναι ελλιπή είτε περιέχουν κακόβουλους κωδικούς, το ίδιο ισχύει και για το 11% όσων καταφορτώνονται από αφερέγγυες ιστοσελίδες. «Με λίγα λόγια, είναι αδύνατον να μαντέψει κανείς τις 'εκπλήξεις' που κρύβει ένα πειρατικό αρχείο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να μη γίνει τίποτα, στην χειρότερη όμως θα επιφέρει ζημιές στα αρχεία, τη μηχανογραφική υποδομή και τη φήμη της επιχείρησης σας» σημειώνει η κα Sarah Coombes

Για τις εταιρείες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη νομιμότητα των προγραμμάτων τους, η BSA προσφέρει τη βοήθειά της μέσω διαδικτύου ( www.bsa.org/hellas ) με τα δωρεάν εργαλεία διαχείρισης λογισμικού, SAM Tools. Όσοι όμως χρησιμοποιούν συνειδητά πειρατικό λογισμικό και διαρκώς αρνούνται να συμμορφωθούν, κινδυνεύουν από αυστηρές αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Συγκεκριμένα, η ΥΠΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2006 μια εκτενή διαδικασία για την εξακρίβωση νόμιμων αδειών χρήσης λογισμικού των επιχειρήσεων, ενώ τον Ιανουάριο 2007 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος 3524/2007, ο οποίος ανεξαρτήτως των άλλων κυρώσεων, προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ για κάθε ένα παράνομο αντίτυπο προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο θα επιβάλλεται σε όλους όσοι αναπαράγουν (δηλ. εγκαθιστούν στους υπολογιστές τους) προγράμματα χωρίς να έχουν προμηθευτεί τη νόμιμη άδεια.

Πρώτοι στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την IDC για λογαριασμό της BSA2 το 2005, η πειρατεία λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο 35% με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση με 64%. Αντίστοιχη μελέτη της IDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μείωση της πειρατείας λογισμικού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θα μπορούσε να ενισχύσει την εθνική οικονομία κατά ευρώ 351 εκατ. δημιουργώντας 1.300 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου.
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Technorati!Spurl!Furl!Blogmarks!Yahoo!Ma.gnolia!

Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (875) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 4259

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Hellenic Gaming League

Join the cause!

GameBook 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΟ Internet Cafe

Advertisement

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

Στείλτε και εσείς το δικό σας άρθρο

Login Form


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Sponsorship

netcafe.gr feeds