ΝΕΑ
Ο πρωτοπόρος της δωρεάν τηλεφωνίας PDF Εκτύπωση E-mail
(2 ψήφοι)
Γράφει ο/η Administrator   
12.12.05
του ΣΠ.ΦΡΑΓΚΟΥ

Πως είναι αλήθεια, να έχεις μια επιχείρηση που αποκτά 180.000 καινούργιους πελάτες την ημέρα; Λίγοι επιχειρηματίες στον κόσμο μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ένας απο αυτούς είναι ο Νίκλας Ζένστρομ, εκ των ιδρυτών της εταιρείας Skype και δημιουργός ενός λογισμικού που επιτρέπει στον χρήστη να μιλάει με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάνοντας χρήση μόνο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του και της ευρωζωνικής σύνδεσης (DSL σε..απλά ελληνικά!) που πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει. Το πρόγραμμα Skype βρίσκεται σήμερα στους υπολογιστές 68 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε ημέρα ο αριθμός των χρηστών μεγαλώνει. Όπως μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών με τον ... παραδοσιακό τρόπο - δηλαδή με δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Δεδομένου ότι ο κ.Ζένστρομ έχει παρελθόν στο χώρο της πειρατείας, το νέο του δημιούργημα προκαλεί αντιδράσεις και βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών. Όχι όμως και της eBay, που αγόρασε πρόσφατα τη Skype αντί του ποσού των 2,6 δισ. δολαρίων. Αυτή κάτι παραπάνω θα ξέρει!
Προτού δημιουργηθούν παρεξηγήσεις για το παρελθόν του Νίκλας Ζένστρομ, ας διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που δημιούργησε το Kazaa, το πρόγραμμα εκείνο που επιτρέπει στους χρήστες του Internet να ανταλλάσουν μουσικά αρχεία. Ένα πρόγραμμα εξαιρετικά δημοφιλές, που διαδέχθηκε το Napster στις καρδιές εκκατομυρίων φίλων της μουσικής, όταν αυτό πέθανε εξαιτίας της παρεμβάσεως των δισκογραφικών εταιρειών. Αλλά και το Kazaa αντιμετωπίζει προβλήματα, πρώτον, διότι είναι ευπαθές σε κάθε λογής επιθέσεις και, δεύτερον για τί βρέθηκε και αυτό στο στόχαστρο των δισκογραφικών εταιρειών που χάνουν κάθε μέρα εκατομμύρια απο την διακίνηση των μουσικών αρχείων μέσω του Internet.
Σήμερα ο κ.Ζένστρομ μαζί με το στενό συνεργάτη του Γιάνους Φριις δεν έχουν σχέση με το Kazaa, αφού το έχουν πουλήσει. Το ενδιαφέρον και των δύο είναι στραμμένο στη Skype. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή ανήκει στην eBay, ο Ζένστρομ διατήρησε την καθημερινή διαχείριση, και το ενδιαφέρον του για το δημιούργημα του παραμένει αμείωτο αφού έχει την άποψη ότι η δυναμική του είναι ανεξάντλητη.
Το πρόγραμμα Skype δεν ήταν το πρώτο που προσέφερε στο χρήστη τη δυνατότητα να μιλάει με κάποιον απο το Internet. Ήταν όμως πιο εύκολο και πιο φιλικό προς τον χρήστη, ενώ δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στον σκληρό δίσκο και το μόνο που απαιτεί είναι να εξοπλίσεις τον υπολογιστή σου με ένα μικρόφωνο και αν θέλεις με ακουστικά. Μπορείς να μιλήσεις με όποιον έχει το ίδιο πρόγραμμα στον υπολογιστή του απεριόριστα και το μόνο που πληρώνει είναι η σύνδεση στο Internet. Μπορείς ακόμη να μιλήσεις και σε οποιονδήποτε άλλο αριθμό σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας, αντί μιας χαμηλής χρέωσης ανά λεπτό.
<<Φιλοδοξία μου είναι να κάνω τη Skype τη μεγαλύτερη online εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο>> δήλωσε πριν απο λίγες ημέρες στους Sunday Times ο κ.Ζένστρομ. Την αισιοδοξία του συμμερίζονται οι επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει πάνω στο δημιούργημα του και συνεχίζουν να τον στηρίζουν παρά τις αντιδράσεις τω νεταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μιλώντας πρόσφατα στον <>, ο κ.Ζενστρομ αποκάλυψε ότι ο επόμενος στόχος του είναι να συνδυάσει το Skype με την κινητή τηλεφωνία. Σε συνεργασία με την Motorola ετοιμάζει ένα κινητό τηλέφωνο που θα επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Skype χωρίς τη χρήση υπολογιστή, αλλά μόνο με ασύρματη σύνδεση στο Internet. Στην ίδια συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον της Skype και τονίζει ότι σύντομα οι χρήστες θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως. <<Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τώρα που βρισκόμαστε σε τόσο καλό δρόμο>>, λέει χαρακτηριστικά.
Οι αντίπαλοι του όμως καραδοκούν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Skype κρύβει κινδύνους, γιατί δεν παρέχει καμία προστασία απο τους κακόβολους που μπορούν να εισχωρήσουν στον υπολογιστή και να εγκαταστήσουν εκεί ανεπιθύμητα προγράμματα. Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν εξασφαλίζει το απόρρητο των συνομιλιών. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του Skype είναι ότι αποασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευρωζωνικής σύνδεσης και μειώνει την ταχύτητα των δικτύων. Για τον λόγο αυτό κυκλοφορεί λογισμικό που εμποδίζει την εγκατάσταση του προγράμματος σε εταιρικά δίκτυα. Τι απαντά ο κ.Ζάνστρομ σε όλα αυτά ; Ότι το ένα τέταρτο των χρηστών του Skype είναι επαγγελματίες και επομένως αυτοί κάτι ξέρουν παραπάνω!
Ο κ.Ζένστρομ είναι Σουηδός, όπως επίσης απο την Σκανδιναβία είναι και ο Δανός συνεργάτης του Γιάννους Φριις. Η μεγάλη παράδοση των χωρών αυτών στις τηλεπικοινωνίες και η τεράστια διείσδυση του Internet εκεί φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Γεννημένος πριν απο 39 χρόνια, ο κ.Ζάνεστρομ σπούδασε μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, με ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έπιασε δουλειά στην εταιρεία Tele2 - ανταγωνιστική της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών - και ανέλαβε το λανσάρισμα των υπηρεσιών Internet μαζί με τον κατά δέκα μικρότερο του Γιάννους Φριις, τον οποίο προσέλαβε ο ίδιος. Απο τότε είναι αχώριστοι. Ο κ.Φριις είναι τελείως αντίθετος τύπος. Παράτησε το σχολείο στα 16 και έζησε σε κοινόβιο των χίπις στην Ινδία, προτού σοβαρευτεί και αποφασίσει να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες. Αυτός είναι υπεύθυνος για την αναπτυξη του λογισμικού, ενώ ο Ζένστρομ είναι το οργανωτικό μυαλό του διδύμου.
Η Skype έχει τη βάση της στο Λονδίνο. <<Αισθάνομαι αρκετά διεθνής και το Λονδίνο είναι το κέντρο της Ευρώπης>> υποστηρίζει ο κ.Ζένστρομ. Η έδρα της εταιρείας είναι στο Λουξεμβούργο - για φορολογικούς λόγους - ενώ η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του λογισμικού βρίσκεται στην Εσθονία. Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία υπήρξε ως γνωστόν, η Silicon Valley της Μόσχας και σήμερα γνωρίζει μεγάλη αναπτυξη στον τομέα αυτό.
Με την πώληση της Skype στην eBay ο κ.Ζενστρομ έγινε πολυεκατομμυριούχος. Υπολογίζεται ότι εισέπραξε σχεδόν 400 εκατ. δολάρια απο την πώληση. Προηγούμενως οι δύο ιδρυτές της Skype είχαν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας σε επενδυτικά κεφάλαια και υπολογίζεται ότι είχαν κρατήσει περίπου το 15% ο καθένας.
Ο ίδος αρνείται πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την περιουσιακή του κατάσταση. Προτιμά να πάντως να εργάζεται καθημερινά στα γραφεία της Skype στο Λονδίνο και να επιβλέπει το σύνολο των εργασιών που αφορούν την εταιρεία. Σε ηλικία 39 ετών έχει καταφέρει πράγματα για τα οποία άλλοι αγωνίζονται να αποκτήσουν μια ολόκληρη ζωή. Ένα πράγμα μόνο δεν μπορεί να κάνει: να πατήσει το πόσι στην Αμερική! Καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές απαιτήσεις των δισκογραφικών εταιρειών απο την Kazaa, οι νομικοί του σύμβουλοι συστήνουν να μην ταξιδέψει ως τις ΗΠΑ, γιατί ενδέχεται να τον περιμένουν εκπλήξεις στο αεροδρόμιο!

Απο την εφημερίδα TO BHMA Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2005
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Technorati!Spurl!Furl!Blogmarks!Yahoo!Ma.gnolia!

Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (826) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 3886

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Hellenic Gaming League

Join the cause!

GameBook 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΟ Internet Cafe

Advertisement

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

Στείλτε και εσείς το δικό σας άρθρο

Login Form


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Sponsorship

Who's Online

netcafe.gr feeds