ΝΕΑ
Το τσιγάρο «εκτός» από τα Ιντερνετ καφέ PDF Εκτύπωση E-mail
(12 ψήφοι)
Γράφει ο/η Nasduck   
12.06.07

Το τσιγάρο «εκτός» από τα Ιντερνετ καφέ

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα καθημερινή.

Το σχόλιο μας;

Άλλος ένας παροξυσμός ατάλαντων πολιτικών, που θυμούνται σε κάθε «ημέρα τάδε» να ανακοινώνουν ότι δεν έχουν κάνει χρόνια τώρα. Για τα ιντερνετ καφέ, τις καφετέριες και κάθε χώρο, μακάρι το τσιγάρο να αποτελέσει παρελθόν. ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ βασική μέριμνα είναι να αποτελέσει παρελθόν στο μυαλό των πολιτών και αυτό δεν γίνεται βάζοντας μηδενικά σε πρόστιμα και βγάζοντας φιρμάνια σαν βεζίρηδες.

Μακάρι όλοι να κόψουμε το κάπνισμα. Με διατάξεις όμως αποδείχτηκε περίτρανα ότι αυτό δεν γίνεται. Στη μικρή μας μπανανία όμως ο κάθε πολιτικάντης θεωρεί ότι με το να βγάζει νόμους λύνει το πρόβλημα. ΚΑΗΜΕΝΟΙ… Θέλει κάτι περισσότερο το οποίο ποτέ δεν μπορέσατε να βάλετε σε αυτό τον τόπο: ΜΥΑΛΟ και ΙΔΡΩΤΑ. ΣΥΝΕΣΗ και ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. Τα νετκαφέ και το τσιγάρο σας μάραναν και περιμένατε 1 από τις 365 ημέρες του χρόνου να το ανακοινώσετε…


«Απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους, και υποχρεωτική αναγραφή του συγκεκριμένου μέτρου στις συσκευασίες των προϊόντων αυτών, απαγόρευση του καπνίσματος σε Ιντερνετ καφέ, σύσταση ειδικής ομάδας επιθεωρητών Υγείας για τον έλεγχο της εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων και καταβολή ειδικού παραβόλου από τις επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων καπνού, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα.

Σε ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους το οποίο αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή. Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε το μήνυμα κατά του καπνίσματος να γίνει τρόπος ζωής, και να προστατεύει τους πολίτες από «την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, όλων όσοι εμπορεύονται τα προϊόντα καπνού στα όρια της νόμιμης δραστηριότητας». Ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους υπογραμμίζοντας «η εποχή της αυθαιρεσίας τελειώνει εδώ και σήμερα. Οσοι δεν εφαρμόζουν το νόμο θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρές συνέπειες».

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους, καθώς και οποιασδήποτε διαφημιστικής πρακτικής και εμπορικής μεθοδολογίας διευκολύνει την πρόσβαση των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού, όπως τοποθέτηση προϊόντων καπνού στα καταστήματα σε σημεία ευπρόσιτα στους καταναλωτές, κατασκευή-εμπορία παιχνιδιών και γλυκών που έχουν τη μορφή προϊόντων καπνού...

-Απαγόρευση της πώλησης πακέτων με λιγότερα από 20 τσιγάρα, που προτιμώνται από τα νεαρά άτομα εξαιτίας του μειωμένου κόστους τους.

-Υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού ότι απαγορεύεται η πώλησή τους σε ανηλίκους. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού μέσω μηχανημάτων αυτόματης πώλησης.

-Απαγόρευση του καπνίσματος αλλά και της πώλησης των προϊόντων καπνού σε Ιντερνετ καφέ.

-Σύσταση Ειδικού Φορέα Ελέγχου Καπνού (ΕΦΕΚ), υπεύθυνου για ανάπτυξη ερευνών γύρω από τον καπνό, συνεργασία με αντίστοιχα όργανα άλλων κρατών και χάραξη προληπτικής πολιτικής.

-Καταβολή ειδικού παραβόλου στον ΕΦΕΚ από κάθε επιχείρηση πώλησης προϊόντων καπνού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για χορήγηση σχετικής άδειας πώλησης. Τα έσοδα για τα παράβολα θα αξιοποιηθούν για τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης.

-Σύσταση ειδικού τμήματος στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας για τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου.

-Απαγόρευση της προβολής μηνυμάτων που υπονοούν ότι κάποια είδη προϊόντων καπνού είναι λιγότερο βλαβερά από άλλα.

«Οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας θα είχαν πρακτική αξία, εάν δεν αποτελούσαν μονότονη επανάληψη των περυσινών», δήλωσε ο υπεύθυνος Υγείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Και πρόσθεσε ότι εάν ο υπουργός αποφασίσει να πράξει κάτι συγκεκριμένο το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει ώστε να πετύχει η προσπάθεια κατά της μάστιγας του καπνίσματος.

«Οι γενναίες δηλώσεις Στεφανή»

«Οταν ένας πρώην υπουργός Υγείας καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για τις συνέπειες του καπνίσματος, ομολογεί και εξηγεί, τότε γίνεται απόλυτα σαφές σε όλους μας, στην κοινωνία και στην οργανωμένη πολιτεία, το μέτρο των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας». Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στη προχθεσινή παρέμβαση του ακαδημαϊκού, καθηγητή Ψυχιατρικής και πρώην υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Στεφανή, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «ζωντανό παράδειγμα» των σοβαρών επιπτώσεων του συστηματικού καπνίσματος από πολύ νεαρή ηλικία. Οπως δήλωσε ο κ. Στεφανής, εξαιτίας της συνήθειάς του, έχει υποστεί καρδιακά επεισόδια, πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ανέπτυξε καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Στεφανή για τις γενναίες, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις και τόνισε «το ότι ένας πρώην υπουργός Υγείας βγαίνει δημόσια, ομολογεί και εξηγεί, αυτό από μόνο του είναι μήνυμα»...

Πηγή : Καθημερινή
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Technorati!Spurl!Furl!Blogmarks!Yahoo!Ma.gnolia!

Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (1085) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 6809

Σχόλια (1)
RSS comments
1. 23-05-2008 12:43
 
Εδω το ζητημα ειναι λεπτο φιλοι μου.Καταρχιν ειμαι φανατικος καπνιστης και ιδιοκτητης ιντερνετ καφε.Ειμαι συμφωνος οτι πρεπει να γινει πρωτα σε επιπεδο μωρφοσης-παιδειας και κοινωνιας.Αλλα φιλοι μου αν δειτε τις ηλικιες που συχναζουν στα μαγαζια μας καθως και τις ωρες που ειναι μαζι μας οι μικροι μας φιλοι θα καταλαβεται ποσο συμαντικο ειναι να τους δωσουμε την ευκαιρια να αναπνεουν καθαρο αερα , λαμβανοντας υποψιν μας το ευαιστητο της ηλικιας τους. ΅Εχω και εγω παιδι και δεν καπνιζω μεσα στο σπιτι γιαυτους τους λογους.Υστερα ξοδευουμε τοσα χρηματα να φτιαξουμε ενα ωραιο περιβαλον στο μαγαζι μας γιατι να μην ειναι καθαρο.
Εγγεγραμμένος
 
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Hellenic Gaming League

Join the cause!

GameBook 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΟ Internet Cafe

Advertisement

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

Στείλτε και εσείς το δικό σας άρθρο

Login Form


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Sponsorship

Who's Online

netcafe.gr feeds