ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ Μ.Μ.Ε.
Αξιότιμε κύριε/κυρία,
Στις 17/3/2011 κατατέθηκε στη βουλή το σχέδιο ρύθμισης της αγοράς
τυχερών παιγνίων που καταστρέφει τα internet cafe ως παράπλευρες
απώλειες της ρύθμισης μιας αγοράς που λειτουργεί παράνομα εδώ και πολύ
καιρό. Στην Ελλάδα είμαστε περίπου 1000 καταστήματα internet cafe, τα
οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν σε 2-3 νέους επιχειρηματίες το καθένα,
απασχολούν 4-5 άτομα προσωπικό και έχουν κύκλο εργασιών περίπου 100.000
ευρώ ανά έτος. Υπάρχει λοιπόν ένας δυναμικός κλάδος 5.000 περίπου
εργαζόμενων με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ο
οποίος εξοστρακίζεται από την αγορά!
Ο τζίρος μας προέρχεται κατά 80% από τη διενέργεια ψυχαγωγικών παιχνιδιών (προσοχή, ΟΧΙ τυχερών!). Το κατατεθειμένο νομοσχέδιο όχι μόνον αγνοεί παντελώς την ύπαρξη και τη δραστηριότητά μας, αλλά απαγορεύει τη διενέργεια ψυχαγωγικών παιχνιδιών στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ τα επιτρέπει οπουδήποτε αλλού!
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 38 §1 του νομοσχεδίου γράφει ρητά ότι δεν καταργούνται τα άρθρα 3 και 7 του Ν. 3037/2002. Το άρθρο 3 του Ν. 3037/2002 επί λέξει αναφέρει ότι:
«Άρθρο 3
Επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου Δεν εμπίπτει στην απαγόρευση που ορίζεται στο άρθρο 2 η εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καταστήματα που λειτουργούν ως επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. Η διενέργεια, όμως, παιγνίου με τους υπολογιστές αυτούς, ανεξάρτητα από τον τρόπο διενέργειάς του, απαγορεύεται».
Υπενθυμίζουμε την καταδικαστική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2006 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (C-65/05), ότι η απαγόρευση παιγνιδιών ψυχαγωγίας σε internet cafe, όπως προέβλεπε ο Ν. 3037/2002, δεν είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία.
Οι ηλικίες των πελατών μας είναι πρωτίστως 15–35 ετών. Τα καταστήματα μας είναι φωτεινά, ενώ όταν στέκεσαι από έξω μπορείς να δεις τον εσωτερικό χώρο και τους νεαρούς πελάτες. Τα internet cafe είναι σημεία συνάντησης και διασκέδασης νέων, δεν έχουν καμία σχέση με παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται πίσω από σκοτεινά τζάμια και κουρτίνες!
Με ποιά λογική το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή ενώ επιτρέπει την λειτουργία των παλιών «ουφάδικων» απαγορεύει τη διεξαγωγή ψυχαγωγικών παιχνιδιών από τα internet cafe; Για ποιο λόγο εφόσον θεωρούμε νόμιμα τα ψυχαγωγικά παιχνίδια να μην τα επιτρέπουμε και στα internet cafe με τους ίδιους όρους που θα τα επιτρέπουμε και στα άλλα καταστήματα; Πραγματικά αδυνατούμε να καταλάβουμε τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, η οποία θα αποστερήσει έσοδα από το Ελληνικό κράτος σε μια κρίσιμη στιγμή και θα οδηγήσει έναν ολόκληρο κλάδο στην καταστροφή.
Ως ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή και σας επισυνάπτουμε την επιστολή που αποστείλαμε.
Επειδή πιστεύουμε ότι είστε εναντίων τέτοιων κατάφορων αδικιών ελπίζουμε ότι θα δώσετε τη δέουσα προσοχή στην υπό κρίση αδικία και θα δημοσιοποιήσετε το πρόβλημά μας.
Τέλος, σας επισυνάπτουμε ένα πίνακα με τα σημεία του νομοσχεδίου που μας δημιουργούν πρόβλημα και τις λύσεις που προτείνουμε.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.netcafe.gr ή να απευθυνθείτε στον κ. Αθανάσιο Ζαχαριάδη στα τηλ. 2310-566961 / 6979449111.
Τα θέματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη βουλή είναι τα ακόλουθα:
Θέμα - Περιγραφή προβλήματος |
Άρθρο που προβλέπεται |
Διατύπωση – Εντοπισμός προβλήματος |
Τι προτείνεται |
Ορισμός ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Φαίνεται να εξαιρεί αυτά που είναι εγκατεστημένα σε server και όχι στο ίδιο το τερματικό. |
Άρθρο 1 α) γγ) |
«Ηλεκτρονικά παίγνια: όταν για τη διεξαγωγή τους … software παιγνίων το οποίο ενσωματώνεται ή εγκαθίσταται σε αυτά (εννοεί στο hardware) και περιέχει το σύνολο των πληροφοριών …» |
Ο ορισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα διαδικτυακά (online) ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παιχνίδια π.χ. παιχνίδια στο Facebook, Yahoo! Games, MSN Games, κτλ. |
Πρόβλεψη για μέχρι 30 μηχανήματα σε αμιγείς χώρους |
Άρθρο 22 α) |
«Τα μηχανήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε αμιγείς χώρους και μέχρι 30 μηχανήματα ανά κατάστημα» |
Να είναι απεριόριστος ο αριθμός, αλλά να αναλογεί ένα μηχάνημα ανά 3 τ.μ. |
Δεν καταργούνται τα άρθρα 3 και 7 του Ν. 3037/2002 |
Άρθρο 38 §1 |
Στην ουσία απαγορεύει τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου να έχουν ψυχαγωγικά παιχνίδια. Η εν λόγω απαγόρευση πέρα από αντισυνταγματική (έτσι κρίθηκε με την ΣτΕ 246/2004) δεν φαίνεται να βρίσκει κάποια αιτιολογία σε επίκληση δημοσίου συμφέροντος |
Να επιτρέπεται στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (internet cafe) να παρέχουν ψυχαγωγικά παιχνίδια με αντίστοιχους όρους με τα αμιγή καταστήματα παιγνιομηχανημάτων. Με αυτόν τον τρόπο και το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από τα σχετικά παράβολα και τέλη και δεν θα κλείσει ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. |
Επιστολή αντιρρήσεων προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής ενημέρωσης προς Μ.Μ.Ε. (σε μορφή PDF) εδώ.
Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (1060) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 3962
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε. Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6 AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |