ΝΕΑ
Απάτες στο διαδίκτυο PDF Εκτύπωση E-mail
(5 ψήφοι)
Γράφει ο/η Administrator   
21.01.08

Ένα ωραίο ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου από την Καθημερινή

Σε πρόσφορο έδαφος για την άνθηση της οικονομικής απάτης εξελίσσεται το Διαδίκτυο. Ο εικονικός παράλληλος κόσμος του Ιντερνετ μπαίνει στη ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων και μαζί με τα πολλαπλά οφέλη, αναδεικνύονται καθημερινά οι πλείστες παγίδες που κρύβει. Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας καταγράφεται έξαρση του αριθμού των πολιτών που πέφτουν θύματα κάποιας οικονομικής απάτης και, ενώ νομίζουν ότι θα εκμεταλλευθούν κάποια μεγάλη ευκαιρία, βλέπουν να χάνουν μεγάλα ή μικρά χρηματικά ποσά. Οι πλέον συνηθισμένες οικονομικές απάτες, σύμφωνα με τις καταγγελίες που γίνονται στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, είναι τριών ειδών:

Credit Card

Εικονικές δημοπρασίες. Τείνουν να εξελιχθούν σε πραγματική μάστιγα και πρόκειται για την πιο «φρέσκια» μορφή οικονομικής απάτης μέσω Διαδικτύου. Από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 67 επώνυμες καταγγελίες από ανθρώπους που έπεσαν θύματα τέτοιας απάτης, ενώ σχεδόν μέρα παρά μέρα γίνεται τηλεφωνικά κάποια ανάλογη ανώνυμη καταγγελία στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πώς στήνεται ακριβώς η συγκεκριμένη απάτη; Τα μέλη κυκλωμάτων που κρύβονται πίσω από αυτές, παρακολουθούν τις δημοπρασίες που γίνονται μέσω επώνυμων ιστοσελίδων και καταγράφουν ποιοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για την αγορά κάποιου αντικειμένου, για παράδειγμα κάποιου επώνυμου ρολογιού, κάποιου αυτοκινήτου, κάποιας μοτοσυκλέτας· υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν τη διαπραγμάτευση ακόμη και τζετ σκι. Ας πούμε ότι εντοπίζουν κάποιον που έχει «χτυπήσει» σε δημοπρασία ένα ρολόι, χωρίς τελικά να το αγοράσει. Αμέσως του αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο του κάνουν προσφορά, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να του πουλήσουν το συγκεκριμένο ρολόι με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, σε πολύ καλύτερη τιμή. Μόλις ο ενδιαφερόμενος απαντήσει στο μήνυμα, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες, του στέλνουν νέο μήνυμα, με τεχνικές προδιαγραφές και στοιχεία τού σε διαπραγμάτευση αντικειμένου και του ζητούν να αποστείλει προκαταβολή (σχετικά μικρή σε σχέση με την αξία του) για να του στείλουν τα πιστοποιητικά γνησιότητας και, εφόσον τα ελέγξει, στη συνέχεια να του στείλουν το ρολόι και να εξοφλήσει το υπόλοιπο των χρημάτων. Η προκαταβολή καταβάλλεται και η επικοινωνία διακόπτεται. Όταν το θύμα επιχειρήσει να αναζητήσει εκείνους με τους οποίους διαπραγματεύθηκε, διαπιστώνει ότι όλα τα στοιχεία που του είχαν παρουσιάσει, ονόματα, ηλεκτρονικό προφίλ και λοιπά στοιχεία, είναι πλαστά. Χαρακτηριστική περίπτωση ανάλογης απάτης που καταγγέλθηκε πρόσφατα στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφορά τη διαπραγμάτευση για πώληση ενός αυτοκινήτου αξίας 40.000 ευρώ, έναντι μόλις 12.000 ευρώ, όπως υποσχόταν το δελεαστικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Δεκάδες καταγγελίες που αφορούν αυτού του είδους την απάτη έγιναν σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, όταν κυκλώματα απατεώνων εισέπραξαν προκαταβολές ύψους χιλιάδων ευρώ για εισιτήρια των αγώνων, που υπόσχονταν ότι διέθεταν προς πώληση.

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του Τμήματος, αστυνόμος Α΄ Μανώλης Σφακιανάκης, τα περισσότερα από τα οργανωμένα κυκλώματα που λυμαίνονται τις δημοπρασίες εδρεύουν στις χώρες των Βαλκανίων και απαιτείται διεθνής αστυνομική συνεργασία για τον εντοπισμό των δραστών.

Η κερδισμένη λοταρία. Πρόκειται για διαδεδομένη συμβατική απάτη, η οποία μέχρι τώρα γινόταν μέσω συμβατικού ταχυδρομείου και πλέον έχει αναβαθμισθεί σε ηλεκτρονικό έγκλημα μέσω του Διαδικτύου. Αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο ο χρήστης του Διαδικτύου ενημερώνεται ότι κέρδισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ) σε λοταρία. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα εμπεριέχεται συγχαρητήρια επιστολή της τράπεζας, η οποία έχει τα χρήματα, και τα τηλέφωνα του δικηγόρου της τράπεζας, με τον οποίο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει για να μάθει πώς θα εισπράξει τα κέρδη του. Στο τηλέφωνο απαντά βεβαίως κάποιο από τα μέλη του κυκλώματος, που ενημερώνει τον «τυχερό» ότι θα πρέπει να προκαταβάλει φόρο που κυμαίνεται από 1% έως 10%, ανάλογο με το ποσόν που έχει «κερδίσει», προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα. Όπως αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης, η συγκεκριμένη μορφή απάτης οργανώνεται κατά κύριο λόγο από Νιγηριανούς μετανάστες στην Ισπανία. Στη χώρα μας καταγράφονται δεκάδες θύματα, με χαρακτηριστική την περίπτωση νεαρής φοιτήτριας, η οποία κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να βρει τα χρήματα που έπρεπε να προκαταβάλει για να εισπράξει τα «κέρδη» της.

Οι πιστωτικές κάρτες. Η χρήση πιστωτικής κάρτας στο Διαδίκτυο για αγορές μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής για τον κάτοχό της. Μεγάλος αριθμός καταγγελιών αφορά πάσης φύσεως εμπορεύματα που παραγγέλθηκαν μέσω κάποιας ιστοσελίδας, πληρώθηκαν με πιστωτική κάρτα και δεν έφθασαν ποτέ. Επιπλέον, πολλές καταγγελίες από πολίτες αφορούν χρεώσεις που βλέπουν στην πιστωτική τους κάρτα για ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν έπαιξαν ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο κανόνας ότι ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας θα πρέπει να προστατεύεται από τα μάτια τρίτων. Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει τον αριθμό της κάρτας των γονιών τους, ενώ έχει συμβεί ακόμη και τρίτοι να έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τον αριθμό της κάρτας κάποιου, ενώ αυτός την κρατάει περιμένοντας στην ουρά ταμείου για να πληρώσει, και τον χρησιμοποιούν για διαδικτυακές χρεώσεις.

Μια μεγάλη απάτη με χρέωση σε πιστωτικές κάρτες υπηρεσίας που δεν παρασχέθηκε ποτέ είχε στηθεί σε σχέση με το φιλικό παιχνίδι που έδωσε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας με εκείνη της Βραζιλίας, πριν από μερικούς μήνες. Στη Θεσσαλονίκη, μέσω ραδιοφώνου, διαφημιζόταν συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διοργανωνόταν ταξίδι για την παρακολούθηση του αγώνα. Όσοι επισκέπτονταν την ιστοσελίδα καλούνταν να δώσουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας και έναντι 200 ευρώ θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με εξασφαλισμένη τη μετάβαση, τη διαμονή και το εισιτήριο. Εκατοντάδες άτομα έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης απάτης, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, είχε στηθεί από τη Γερμανία. Ο δράστης δεν έχει εντοπισθεί...

Ασφαλείς αγορές υπό προϋποθέσεις

Υπάρχει ασφαλής τρόπος οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σφακιανάκης, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να κινδυνεύουμε να δούμε τρελές χρεώσεις στην πιστωτική μας κάρτα. «Η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μη δίνουμε ποτέ αριθμό πιστωτικής κάρτας για ηλεκτρονικές αγορές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πιστωτική κάρτα, μια κάρτα προπληρωμένου συγκεκριμένου ποσού, τις λεγόμενες δωροκάρτες, που θα αγοράσουμε από κάποια τράπεζα. Εκεί, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να χάσουμε το υπόλοιπο των χρημάτων της κάρτας αυτής και όχι να χρεωθούμε το ανώτατο ποσό μιας πιστωτικής», τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.

Ακόμη και πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνώς, δεν καταφέρνουν να αποφύγουν διείσδυση στο δίκτυό τους. Συμμορίες καταφέρνουν να «σπάσουν» τους κωδικούς ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών καταστημάτων και να υποκλέψουν τις βάσεις δεδομένων με όλα τα προσωπικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, των πελατών τους. Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και τους ζητούν ως λύτρα μεγάλα χρηματικά ποσά, απειλώντας ότι αν δεν πάρουν τα χρήματα θα διοχετεύσουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά σε οποιονδήποτε. Ελάχιστες από αυτές τις περιπτώσεις φθάνουν στις διωκτικές αρχές, καθώς οι εταιρείες - θύματα προτιμούν να πληρώσουν τα λύτρα, παρά να καταγγείλουν ότι κάποιος κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημά τους και να χάσουν τους πελάτες τους.

Στη χώρα μας πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος για νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τις διαπραττόμενες στο διαδίκτυο εγκληματικές πράξεις καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία δεν φαίνεται επαρκής για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες απάτες.
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Technorati!Spurl!Furl!Blogmarks!Yahoo!Ma.gnolia!

Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (1249) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 6424

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Hellenic Gaming League

Join the cause!

GameBook 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΟ Internet Cafe

Advertisement

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

Στείλτε και εσείς το δικό σας άρθρο

Login Form


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Sponsorship

netcafe.gr feeds