ΝΕΑ arrow ΑΡΘΡΑ arrow Τα video games και οι ανακρίβειες δημοσιογράφων
Τα video games και οι ανακρίβειες δημοσιογράφων PDF Εκτύπωση E-mail
(8 ψήφοι)
Γράφει ο/η Arionas   
15.11.06
Untitled Document
ΣΗΜ. Η επιστολή είναι φίλου αναγνώστη και εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και δεν εκφράζει κατανάγκη την οργανωτική ομάδα του netcafe.gr.

Με την επιστολή αυτή, Θέλω να αναφερθώ στη εκπομπή του κ.Χαρδαβέλα «Αθέατος κόσμος» όπου το θέμα που διαπραγματεύονταν ήταν για τη βία που ζουν οι νέοι καθημερινά μέσα από τη χρήση των «video games». Ο «ερευνητής» δημοσιογράφος άρχισε με την πεποίθηση ότι «αβγό έσπασε και ξεπρόβαλε το τέρας» αναφερόμενος στο τρομακτικό κακό που κάνουν στους νέους αυτά τα παιχνίδια. Μέσα στην εκπομπή του είδαμε συλλήβδην να κατηγορούνται τα παιχνίδια, τα Internet café που επικρατεί «αλλοφροσύνη» καθώς και αναφορές 2-3 παιδιών όπου ο δημοσιογράφος τους οδηγούσε σε απαντήσεις που εκείνος ήθελε.
Ήταν ένας παροξυσμός αναληθειών, στημένων συνεντεύξεων που «διαφήμιζαν» με επικίνδυνη γενικότητα ότι ΟΛΑ τα παιχνίδια είναι βίαια, ότι τα παιδιά μας εθίζονται στη βία και μαθαίνουν πώς να σκοτώνουν για να παίρνουν βαθμούς, ότι ξημεροβραδιάζονται στους υπολογιστές, ενώ οι παιδεραστές παραμονεύουν.

Όλα τα σάρωσε ο κ. Χαρδαβέλας ακόμη και το αγαθό του δια-δικτύου, τουλάχιστο στα 2/3 της εκπομπής του, χωρίς να έχει ένα βίντεο –έρευνα- έτσι για τον αντίλογο, χωρίς να αφήσει ΧΡΟΝΟ σε ανθρώπους να μιλήσουν.
Έπεσε στη παγίδα να προβάλει βίντεο το οποίο κυκλοφορεί καιρό στο διαδίκτυο σαν φάρσα, επειδή ακριβώς οι συνεργάτες του που το προώθησαν δεν έχουν ιδέα – όπως και ο ίδιος δήλωσε άλλωστε- από διαδίκτυο και δικτυακά παιχνίδια.
Μαζί του στο panel ένας παπάς – μπορώ κι εγώ να εκφέρω επίσημα θέση για τα θεολογικά χωρίς να είμαι θεολόγος;- μια ηθοποιός καταπέλτης κατά των παιχνιδιών – ενώ τα έργα της –εκείνα τα κενά στα πέτρινα χρόνια του κινηματογράφου- τίμησαν τον ελληνικό κινηματογράφο και προβίβασαν την κουλτούρα μας ως λαού και κάποιοι –ευτυχώς- λογικοί άνθρωποι που φαίνονταν πως ήταν οι μόνοι που κατείχαν το θέμα.

Το αποτέλεσμα αυτών – με τη δεδικασμένη καταδίκη παιχνιδιών και διαδικτύου- ήταν να πανικοβληθούν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν (γονείς), δεχόμενοι ακόμη ένα χαστούκι σκοταδισμού και εκμετάλλευσης της άγνοιας τους. Βέβαια οι δημιουργοί της εκπομπής γνωρίζουν καλά ότι το αίμα, το sex και η βία πουλάνε και θα πουλάνε.

Δεν θα συνεχίσω άλλο περιγράφοντας την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα. Απλά θα κάνω κάποιες αναφορές και θα θέσω τις δικές μου ερωτήσεις σαν γονιός και σαν γνώστης του θέματος (τουλάχιστο πολύ περισσότερο από τους συντελεστές της εκπομπής):

Το Internet είναι ένα εργαλείο μοναδικό. Ένα παράθυρο στη γνώση αρκεί να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να προφυλασσόμαστε. Έτσι μπορούμε να γευτούμε τις άπειρες δυνατότητες του για τη ψυχαγωγία μας και τη μάθηση μας.
Τα παιχνίδια είναι αυτά που παρέχουν διασκέδαση και συντροφιά κάποιες ώρες. Αντιγράφοντας τη ζωή και την κοινωνία μας και βάζοντας στοιχεία που διεγείρουν τη φαντασία μας, τα games είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας ακόμη και εκπαίδευσης, αρκεί να υπάρχει γνώση για τη κατάλληλη χρήση και μέτρο-όπως ΣΕ ΟΛΑ τα πράγματα που μας ψυχαγωγούν.

Οι ερωτήσεις που θέλω να κάνω στον κ. Χαρδαβέλα και στην ομάδα του είναι οι εξής:

1. � όσα παιχνίδια έπαιξαν και δοκίμασαν οι συνεργάτες του κ. Χαρδαβέλα πριν φτάσουν στο συμπέρασμα ότι είναι ΟΛΑ βίαια; � όσους από τους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους δοκίμασαν; (γιατί μόνο δυο παιχνίδια είδα να αναφέρουν)
2. Στη γενίκευση για τα Internet café και τον κόσμο αλλοφροσύνης ή τα ναρκωτικά που διακινούν � ΟΣΑ από τα εκατοντάδες της Ελλάδας επισκέφτηκαν; � ως έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα;
3. Από τους χιλιάδες των νεαρών που συχνάζουν από πόσους πήραν συνέντευξη; � ως οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι παίζουν όλοι βίαια παιχνίδια;
4. Είναι όμως όλα τα παιχνίδια βίαια όπως κατηγορούν; Καταρχήν από τη σήμανση τους τα παιχνίδια προειδοποιούν για κάθε περιεχόμενο. Από τους χιλιάδες τίτλους σίγουρα υπάρχουν και κάποια που είναι ρατσιστικά ή βίαια. Αν η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών (γενίκευση πάλι) οφείλεται στα «βίαια games» από ποιες μελέτες το συμπέρανε; Τι έχει να πει για την επίδραση της βίαιης τηλεόρασης με τα δελτία ειδήσεων που λανσάρουν το βιασμό, την κακοποίηση, τον ανθρώπινο πόνο, την εξαθλίωση, τη εγκληματικότητα, ως � ΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ της ειδησεογραφίας τους; Τι έχει να πει για την επιρροή του κινηματογράφου, το σεξισμό της τηλεόρασης και των περιοδικών, τα βάναυσα και κακόγουστα καρτούν, ακόμη και τη συμπεριφορά μεγάλων ανθρώπων που ωρύονται και ουρλιάζουν ως κανίβαλοι στα τηλεοπτικά παράθυρα;
5. Αν τα video games και το Internet ευθύνονται για τη βία των νέων παιδιών, ποιος ευθύνεται για τη βία των προηγούμενων γενιών; Οι τεχνολογίες αυτές ευθύνονται για τους εμφυλίους πολέμους, τις δικτατορίες, τις εξορίες, τους ξυλοδαρμούς, την πείνα και την εξαθλίωση που επέστη η ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πριν τα games;
6. Με τι «ήσυχα παιχνίδια και ειρηνικά» μεγάλωσαν οι γονείς μας; Μήπως με πετροπόλεμο; Με κλέφτες και αστυνόμους; Με ξύλινα σπαθιά; Μήπως δεν γυρνούσαν ματωμένοι μετά από μια παιδική αψιμαχία; Μήπως δεν διάβαζαν τον μικρό ήρωα; Τον Μπλέηκ και άλλα πολεμικά περιοδικά;
7. Η παιδεραστία εμφανίσθηκε τώρα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μήπως δεν υπήρχε και το 70 ή το 80 και νωρίτερα; Μήπως δεν έχουν ακουστεί ονόματα ακόμη και κληρικών; Μήπως τα ναρκωτικά υπήρχαν και το 80 όταν ο κ. Χαρδαβέλας έκανε εκπομπή και έρευνα στους ρεπόρτερ;
8. Και μια που μιλάμε για βία, μήπως ο ΟΜΗΡΟΣ στην ηλιάδα δεν έχει περιγραφές ωμής βίας και όμως αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά; Μήπως ο Αριστοφάνης με τις θεσμοφοριάζουσες μάθει τη νεολαία μας στη βωμολοχία και την ανατροπή; Μήπως ο Spielberg με τον στρατιώτη Ράιαν που έκανε μια ταινία απίστευτης βίας απεικονίζοντας τον πόλεμο, πρέπει να καταδικαστεί;


Αυτές οι ερωτήσεις καταδεικνύουν περίτρανα μια ρηχή εκπομπή, χωρίς βάθος και μια κακοπροαίρετη κριτική που στοχεύει στα νούμερα της τηλεόρασης. Λυπάμαι γιατί εκτιμούσα τον κ. Χαρδαβέλα ως ένα άνθρωπο που πρόσφερε στη δημοσιογραφία. Ελπίζω να μπορέσει να επανορθώσει παρουσιάζοντας και τα καλά και υποδεικνύοντας τις παγίδες χωρίς να προκαλεί τρομοϋστερία, χωρίς μονομέρεια και μεροληψία.

Υπάρχουν βίαια παιχνίδια και σίγουρα υπάρχουν και internet café που δεν τιμούν τον χώρο και τους επισκέπτες τους, όπως υπάρχει καλή και κακή τηλεόραση, καλά και κακά βιβλία και κάθε τι που τίθεται υπό την κριτική μας. Αλλά η γενίκευση και η καθολική καταδίκη με φράσεις του τύπου «ξεπρόβαλε το τέρας» είναι επικίνδυνες και περισσότερο σπέρνουν τον πανικό σε ανθρώπους που έτυχε να μη γνωρίζουν, παρά τους βοηθάνε να σχηματίσουν μια σωστή γνώμη και από τη γνώση τους, να δράσουν χωρίς σκοταδισμούς, αφορισμούς και αλλοφροσύνη.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Arionas- Γιώργος � αρασκευόπουλος
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Technorati!Spurl!Furl!Blogmarks!Yahoo!Ma.gnolia!

Πρόσθεσε το στα αγαπημένα σου (1009) | Παρέθεσε αυτό το άρθρο στο site σου | Προβολές: 10825

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.
Hellenic Gaming League

Join the cause!

GameBook 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΟ Internet Cafe

Advertisement

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ

Στείλτε και εσείς το δικό σας άρθρο

Login Form


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Sponsorship

netcafe.gr feeds